Wat is Werving en Selectie (W&S)?

Werving en Selectie, afgekort W&S, is een cruciaal proces voor elk bedrijf. Maar wat houdt het precies in? Laten we het simpel houden.

Werving: eerste stap naar de ideale kandidaat

Werving, ook wel recruitment genoemd, is het aantrekken van potentiële kandidaten. Dit doe je via vacatures, jobboards, social media en natuurlijk je eigen netwerk. Het doel? De juiste mensen vinden die passen bij jouw organisatie en de openstaande functies.

Voor een succesvolle werving heb je een paar dingen nodig:

  • Een duidelijke vacaturetekst
  • Kennis van je doelgroep
  • Een goed bereik, online én offline

Selectie: de juiste keuze maken

Na de werving komt de selectie. Dit is nóg belangrijker, want je wil niet zomaar iemand aannemen. Hier komt het filteren van kandidaten om de hoek kijken. Eerst check je CV’s en motivatiebrieven. Daarna volgen telefonische screenings, assessments of sollicitatiegesprekken.

Selectieproces in stappen:

  1. Eerste selectie op basis van CV en brief
  2. Telefonische screening
  3. Eerste gesprek
  4. Mogelijk een assessment of tweede gesprek
  5. Referentiecheck
  6. De definitieve keuze

Belangrijke tools en strategieën

Je kunt dit proces stroomlijnen met allerlei tools en strategieën. Denk aan Applicant Tracking Systems (ATS) om sollicitaties te beheren. Of gebruik AI voor een eerste screening. Vergeet je eigen website en social media niet voor employer branding. Hoe sterker je merk, hoe makkelijker de matching.

Het belang van W&S

W&S is niet zomaar een HR-proces. Goede W&S zorgt ervoor dat je de juiste mensen aanneemt, wat leidt tot meer productiviteit en een betere werksfeer. Slecht W&S? Dat kost tijd, geld en energie.

Conclusie

Werving en Selectie is meer dan een paar sollicitatiegesprekken voeren. Het omvat alles van het aantrekken van kandidaten tot het maken van de beste keuze. En juist daarom is het slim om hier veel aandacht aan te besteden.

Bij Timetohire hebben we meer diensten dan alleen W&S. Weet je niet of dit voor jou de juiste keuze is? Kijk dan even op deze pagina.

Heb je hulp nodig of zoek je een expert op dit gebied? Wij helpen je graag verder!

Succes met jouw zoektocht naar de perfecte kandidaat!

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures