Hoe meet ik het succes van Werving en Selectie (W&S)?

Je hebt besloten om een Werving en Selectie (W&S) bureau in te schakelen, maar hoe weet je of het proces succesvol is? Het meten van het succes van W&S is cruciaal om te begrijpen of je het gewenste rendement op je investering krijgt en om het proces waar nodig te verbeteren. Hier zijn de belangrijkste metrics en manieren om het succes van je W&S inspanningen te meten.

1. Kwaliteit van Aangeworven Kandidaten

De kwaliteit van de kandidaten is een sterk indicator voor het succes van W&S. Deze kun je meten door:

  • Prestatiescores tijdens de proefperiode
  • Feedback van leidinggevenden en teamleden
  • Evaluatie van vaardigheden en cultuurfit

2. Tijd tot Invulling

Hoe snel een vacature wordt vervuld, is een cruciale metric. ‘Tijd tot invulling’ meet de tijd vanaf het plaatsen van de vacature tot aan de datum waarop de nieuwe medewerker begint. Een kortere tijd tot invulling kan wijzen op een efficiënt wervingsproces.

3. Retentiepercentage

Het retentiepercentage is een goede indicator voor de duurzaamheid van je wervingsbeslissingen. Meet het percentage van nieuwe medewerkers dat na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 6 maanden of een jaar) nog steeds in dienst is.

4. Aanstellingspercentage

Dit meet het aantal aanbiedingen dat wordt geaccepteerd door kandidaten. Een hoog aanstellingspercentage kan betekenen dat je aanbod aantrekkelijk is en dat het bureau goed werk levert bij het selecteren van passende kandidaten.

5. Kosten per Aanname

Reken uit hoeveel elk wervingsproces kost. Houd rekening met de kosten van het W&S-bureau, maar ook interne kosten zoals tijd besteed door HR en hiring managers. Deel dit door het aantal aangenomen medewerkers.

6. Hiring Manager Tevredenheid

Vraag je hiring managers om feedback over de geleverde diensten en de kwaliteit van de kandidaten. Dit kan via enquêtes of een evaluatiegesprek. De tevredenheid van hiring managers is een belangrijke metric voor succes.

7. Kandidatentevredenheid

Tevreden kandidaten geven een duidelijk beeld van de kwaliteit van het wervingsproces. Vraag nieuwe medewerkers naar hun ervaring met het wervingsproces via enquêtes of interviews.

8. Aanwezigheids- en Productiviteitsniveaus

Houd de aanwezigheid en productiviteit van nieuwe medewerkers bij. Medewerkers die regelmatig aanwezig zijn en hoge productiviteit laten zien, zijn waarschijnlijk een goede match voor je bedrijf.

9. Tijd tot Productiviteit

De tijd die een nieuwe medewerker nodig heeft om volledig productief te zijn, is een andere belangrijke metric. Hoe sneller ze up and running zijn, hoe beter het wervingsproces is afgestemd op de behoeften van je organisatie.

10. Diversiteit en Inclusie

Meet de impact van jouw W&S-processen op diversiteit en inclusie binnen je organisatie. Een succesvol W&S-proces moet bijdragen aan een divers en inclusief personeelsbestand.

11. Retour op Investering (ROI)

ROI is een holistische metric die verschillende aspecten van het wervingsproces combineert. Bereken deze door de totale winst die wordt gegenereerd door nieuwe medewerkers te delen door de totale kosten van het wervingsproces.

12. Employee Lifetime Value (ELTV)

ELTV meet de totale waarde die een medewerker aan je bedrijf toevoegt gedurende hun hele dienstverband. Dit helpt bij het begrijpen van de lange termijnrendementen van je wervingsinspanningen.

13. Benchmarking

Vergelijk je metrics met die van de industrie-standaarden of andere vergelijkbare organisaties. Benchmarking helpt je om een referentiepunt te hebben en te zien hoe je presteert ten opzichte van de concurrentie.

Conclusie

Het meten van het succes van Werving en Selectie (W&S) gaat verder dan alleen het vervullen van een vacature. Het omvat evaluaties van de kwaliteit van de aangeworven kandidaten, retentiepercentages, kosten per aanname en tevredenheid van zowel kandidaten als hiring managers. Door deze metrics nauwkeurig te volgen, kun je een duidelijk beeld krijgen van de effectiviteit van je wervingsproces en eventueel noodzakelijke verbeteringen identificeren.

Wil je meer weten over hoe je deze metrics effectief kunt meten en gebruiken? Of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je W&S-processen? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je wervingsstrategie niet alleen succesvol is, maar ook duurzaam en efficiënt.

Weet je niet of Werving en Selectie de juiste oplossing voor jou is? Ontdek op deze pagina hoe wij jou nog meer kunnen helpen.

Veel succes met het meten van jouw W&S succes!

De leukste banen binnen recruitment

Werken bij Timetohire

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Klik hier om te zien welke functie jij bij ons kan vervullen.

Onze Vacatures