Neem de spanning weg
Je nieuwe collega vindt het ongetwijfeld ontzettend spannend en is veel bezig met de overstap naar een nieuwe (of misschien wel eerste) werkgever. Door je pre-boarding goed in te richten laat je niets aan het toeval over en houden zowel je nieuwe collega als jijzelf helder overzicht over wat er allemaal aan voorbereiding moet gebeuren. Is het contract getekend? Moet er een leaseauto worden besteld? Heeft je nieuwe collega nog belangrijke vragen? Maar ook; wat weet je nieuwe collega al van het team?
Onboarding borduurt voort op de pre-boarding. De spanning is op zijn hoogst als jouw nieuwe collega op dag één het kantoor binnenloopt. Door een goede onboarding neem je veel spanning weg en zal je nieuwe collega zich snel thuis voelen.
De voordelen
Het grootste voordeel is natuurlijk binding. In de pre-/onboarding fase heb je volop de ruimte om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe collega zich direct thuis voelt en vrij relaxed aan de startlijn staat. Wanneer je hem of haar bijvoorbeeld al voor de startdatum uitnodigt voor bedrijfsuitjes, leren zij hun nieuwe collega’s kennen en vice versa. Hierdoor voelt iemand zich snel op zijn gemak in de organisatie en raakt al een beetje gewend aan de bedrijfscultuur. Bovendien creëer je met een goed pre- en onboardingprogramma veel duidelijkheid. Dit voorkomt dat je kandidaat na het tekenen van het contract alsnog koudwatervrees krijgt en zich misschien zelfs wel bedenkt.
Dit houdt een goede pre-/onboarding in
Het is belangrijk dat je met de hiring manager afstemt wie het contact onderhoudt en op welke wijze. Pre- en onboarding vergt team effort en samenwerking. Denk aan het samenwerken met HR voor de contractuele afhandelingen en met de aankomende leidinggevende voor een inwerktraject. Het is goed om hier als recruiter in de lead te zijn.
Zorg er vooral voor dat er een eenduidig proces is. Houd de standaard stappen bij in een overzicht, in het ATS of op bijvoorbeeld op een Jira board. Of ga een samenwerking aan met een leverancier van onboarding apps, zoals Appical, Talmundo of Connecteam. Hoe gestroomlijnder het proces, hoe soepeler alles verloopt. Dan hoef jij als recruiter ook minder mensen te chasen, dat scheelt een hoop tijd.
Nodig je nieuwe hires alvast uit voor bedrijfsuitjes, meetups en andere inhouse events. Dit is een leuke manier om de nieuwe collega’s te leren kennen en het ijs alvast te breken. Vergeet hierin je collega’s ook niet mee te nemen door hen te vragen om even een praatje met hun nieuwste collega te maken.
Voor de onboaring is het een must dat er een inwerktraject klaarligt op dag één. Zorg er daarnaast voor dat je afstemt wie de nieuwe collega opvangt en wegwijs maakt. Plan gelijk wat momenten in om kennis te maken met collega’s en kijk of er trainingen zijn die gedaan kunnen worden. Betrek ze ook meteen bij interessante meetings.
Je weet nu hoe je voor een goede pre-/onboarding zorgt. In onze volgende blog gaan we in op het 9e punt van het Recruitment Success Framework: de datafeedbackloop. Hierin lees je hoe belangrijk het is om je eigen recruitmentproces te blijven verbeteren.