Recruiters, Wat hebben kandidaten erop tegen?
In het aanmeldingsproces ben jij afhankelijk van de recruiter, omdat deze het contact met het bedrijf bemiddelt. Je weet niet zeker of de recruiter de waarheid vertelt, het is soms onduidelijk voor welk bedrijf de baan is, en als je niet geschikt blijkt te zijn laten ze nooit meer iets van zich horen. “Zodra je niet meer voor de vacature in aanmerking komt, hoor je niets meer”, en ook wordt soms laks omgegaan met de afronding; “zelfs geen telefoontje om te zeggen dat je bent afgevallen.” Daarnaast hebben veel kandidaten het gevoel alsof zij ‘een nummer’ zijn en de recruiter geen oprechte interesse in ze heeft. Recruiters zijn voornamelijk bezig met hun eigen belang. “Ik krijg banen aangeboden die niet bij mij passen”. Zij willen vooral zelf geld verdienen door een kandidaat bij de opdrachtgever te plaatsen, en zijn niet bezig met wat jouw wensen zijn of wat bij jou past.
Maar wat kunnen de redenen hierachter zijn?
Een baan aangeboden krijgen die niet logisch volgt uit je eerdere ervaring kan ongeïnteresseerd overkomen, maar in veel gevallen passen deze banen wel bij je profiel en had je zelf nog niet aan deze richting gedacht of wist je niet dat jij voldeed aan de gestelde eisen. Daarnaast hebben recruiters vaak (niet altijd, dus vraag hier altijd op door) een langdurige, goede relatie met de opdrachtgever en kennen het bedrijf daardoor goed. Zij weten goed wat de sfeer is, waardoor zij kunnen beoordelen of deze bij jou past. Zij zullen ook niet snel zomaar iemand plaatsen bij de opdrachtgever als er geen match is, omdat zij deze relatie willen onderhouden en in de toekomst opdrachten voor de opdrachtgever willen blijven vervullen. Je kunt natuurlijk ook altijd nee zeggen tegen een aanbod als de recruiter jou benadert voor een baan waar je geen interesse in hebt.
Waarom zou je dan wel gebruik moeten maken van een recruiter?
Door de band van de recruiter en de opdrachtgever zal de opdrachtgever de kandidaten die de recruiter aandraagt serieus overwegen. Daarnaast vertegenwoordigt de recruiter jou en jouw achtergrond op zo’n manier naar de opdrachtgever dat dit aansluit bij hun behoeften. Ook hebben recruiters veel kennis over hun vakgebied. Zij weten welke posities open staan bij verschillende bedrijven, hebben ook kennis van vacatures die niet op job-boards staan en zij weten hoe jij je CV het best kunt vormgeven. Daarnaast kunnen zij gerichte tips geven voor je sollicitatie, omdat zij de rol goed kennen en weten wat voor persoon de opdrachtgever is. Bovendien kunnen zij doordat zij direct met de opdrachtgever communiceren inzicht krijgen in het sollicitatieproces wat betreft concurrentie, en kunnen zij voor jou onderhandelen over je salaris. Tot slot kunnen ze overgebrachte twijfels van de opdrachtgever bij jou onder de aandacht brengen en je helpen bij het overkomen van deze twijfels.
Wil je meer weten over het salaris van een recruiter? In deze blog vertellen wij alles over hoe het salaris van een recruiter is gestegen en wat bedrijven een recruiter kunnen bieden.
Het inschakelen van een recruiter hoeft dus helemaal niet zo’n slecht idee te zijn. Het is echter wel van belang dat deze recruiter eerlijk en transparant is en het best met jou voor heeft. Hier kun je achter komen door veel vragen te stellen wanneer deze jou benadert. Als de recruiter open antwoord geeft op jouw vragen is de kans groot dat deze te vertrouwen is, en dan kan deze alleen maar bijdragen aan jouw zoektocht naar een baan. Daarnaast is het altijd goed om in je eigen netwerk uit te vragen met welke recruiters anderen goede ervaringen hebben. Veel recruiters hebben referenties op hun profielen staan, wat ook een indicatie kan zijn van of iemand betrouwbaar is.
Ben je benieuwd naar de aanpak van onze eigen recruiters? Lees hier hoe wij het doen. Ben je benieuwd naar onze diensten? Check dat hier.