Waarom zou je niet kiezen voor Werving en Selectie (W&S)?

Werving en Selectie (W&S) kan je veel voordelen bieden, maar het is niet altijd de ideale oplossing voor elk bedrijf of situatie. Benieuwd waarom je soms beter kunt afzien van W&S? Hier zijn een paar overwegingen.

Kostenfactor

De kosten voor W&S-diensten kunnen hoog zijn. Vooral kleinere bedrijven of startups kunnen dit als een financiële last ervaren. Als je een beperkt budget hebt, kan elke euro die naar externe wervingsdiensten gaat, elders gemist worden. Het moet dus echt de moeite waard zijn.

Verlies van Controle

Als je je werving uit handen geeft, verlies je een deel van de controle over het proces. Je hebt mogelijk minder inzicht in de screening en selectie van kandidaten. Dit kan leiden tot een mismatch met je cultuur. Weet je zeker dat je zoiets essentieels wilt uitbesteden?

W&S is niet altijd sneller

Veel mensen denken dat W&S altijd sneller werkt, maar dat is niet altijd het geval. Het kan even tijd kosten voordat een bureau je bedrijf begrijpt en kandidaten vindt die écht passen. Deze vertraging kan frustrerend zijn, vooral als je haast hebt.

Kwaliteit van de Dienstverlening

Niet elk W&S-bureau levert dezelfde kwaliteit. De ene recruiter is de andere niet. Soms krijg je kandidaten voorgeschoteld die niet voldoen aan jouw verwachtingen. Het kiezen van het verkeerde bureau kan dus resulteren in teleurstellingen en gemiste kansen.

Inhouse Expertise

Misschien heb je al een sterk HR-team met voldoende kennis en kunde in huis. Als je HR-professionals hebt die al goed presteren, kan het slimmer zijn om dit intern te houden. Inhouse expertise zorgt voor continuïteit en direct contact met kandidaten.

Geen ‘Cultural Fit’

Een externe recruiter weet niet altijd precies hoe je bedrijfscultuur in elkaar zit. Dit kan leiden tot het aannemen van iemand die niet goed past in het team. Dat heb je minder snel als je alles intern regelt.

Integriteit en Vertrouwen

Het kan soms lastig zijn om volledig op een externe partij te vertrouwen. Je moet erop kunnen rekenen dat ze jouw bedrijfsdoelen en –waarden goed vertegenwoordigen. Elk misverstand kan tot grote problemen leiden.

Lange Termijn Relaties

Een interne HR-afdeling bouwt langdurige relaties op met kandidaten, die waardevol kunnen zijn voor toekomstige vacatures. Externe recruiters focussen vaak op de korte termijn en missen deze langdurige interacties.

Conclusie

Werving en Selectie (W&S) is niet altijd de beste keuze. Kosten, verlies van controle, dienstkwaliteit en inhouse mogelijkheden kunnen doorslaggevend zijn. Denk goed na over wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie en bedrijf.

Zit je nog met vragen over dit onderwerp of wil je andere opties verkennen? Kijk dan op deze pagina.

Je kunt ook contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder!

Succes met jouw wervingskeuzes!

Don't want to miss anything?

Stay up to date

We love to share our insights from the recruitment world with you. Sign up in order to receive our newsletter.

Sign up