Wat is RPO?
RPO houdt in dat je het wervingsproces geheel of gedeeltelijk uitbesteedt aan een externe dienstverlener. Deze RPO-provider neemt diverse taken op zich, van het aantrekken van kandidaten tot de onboarding van nieuwe medewerkers. Maar RPO werkt niet altijd voor elke organisatie en hier is waarom.
Uitdagingen van RPO
1. Verlies van Bedrijfscultuur
Een van de grootste uitdagingen van RPO is het risico dat de RPO-provider de nuances van je bedrijfscultuur niet volledig begrijpt. Je kunt geweldige kandidaten aannemen, maar als ze niet passen binnen de unieke bedrijfscultuur, zaait het meer kwaad dan goed. Het is soms lastig voor een externe partij om de ‘feeling’ van jouw bedrijf volledig op te pikken. Dit zie je vooral bij providers die RPO meer als term gebruiken voor een interim recruiter en een interim marketeer. Dit is natuurlijk niet echt Recruitment Process Outsourcing. Benieuwd wat dan wel echt RPO is? Bekijk dan onze RPO-pagina.
2. Minder Controle
Bij RPO leg je een groot deel van de controle over het wervingsproces in handen van een externe partij. Dit kan problemen opleveren als jij graag nauw betrokken bent bij elke stap van het proces. Minder controle kan leiden tot frustratie als je niet tevreden bent met de door hen gekozen kandidaten. Uiteraard kan je dit met je RPO-provider bespreken. Meer betrokkenheid bij het proces is geen probleem. Het is echter wel belangrijk dat je jouw provider vertrouwd.
3. Hoge Initiële Kosten
Hoewel RPO op lange termijn zichzelf ruim terugverdiend, kunnen de initiële kosten behoorlijk hoog uitvallen. Het contracteren van een RPO-provider en het integreren van hun systemen en processen vraagt een flinke investering. Voor kleinere bedrijven kan dit een barrière vormen. Toch is het de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken. Met Recruitment Process Outsourcing garandeer je namelijk niet alleen je lange termijn succes, maar het biedt ook een oplossing voor de directe pijn, dankzij de inzet van sourcing experts.
4. Afhankelijkheid van Externe Partner
RPO creëert een mate van afhankelijkheid van de externe partner. Wat als je RPO-provider ondermaats presteert? Het beëindigen van het contract en het overstappen naar een ander systeem kan extra tijd en extra kosten met zich meebrengen, en kan zelfs leiden tot een tijdelijke dip in het wervingsproces. Een goede RPO-dienstverlener is echter niet uit op afhankelijkheid, maar op zelfvoorzienend vermogen. Zo hebben wij al velen klanten geholpen hun recruitment future proof te maken. (Alhoewel sommige ons zo leuk vinden dat ze ons niet meer loslaten… – Looking at you Priva 👀)
5. Interne Weerstand
Het kan zijn dat je huidige HR-team weerstand biedt tegen het idee van het inschakelen van een RPO-provider. Ze voelen misschien dat hun rol wordt geminimaliseerd of zelfs bedreigd. Deze weerstand kan leiden tot een negatieve werksfeer en verminderde motivatie.
Wanneer is RPO niet geschikt?
Er zijn bepaalde situaties waarin RPO niet de beste keuze is. Hier enkele voorbeelden:
- Sterke Bedrijfscultuur: Heb je een zeer specifieke of unieke bedrijfscultuur? Dan kan het lastig zijn voor een externe partij om de juiste kandidaten te vinden die hierbij passen.
- Beperkt Budget: Als je budget beperkt is, kunnen de initiële kosten voor het implementeren van RPO een groot obstakel vormen.
- Kleine Wervingsaantallen: Bij kleine aantallen nieuwe medewerkers kan RPO overkill zijn; het proces kan onnodig ingewikkeld en kostbaar worden.
Wat zijn de Alternatieven?
Als RPO niet de juiste keuze is, zijn er andere opties om je wervingsproces te verbeteren:
Intern Recruitment Team: Investeer in opleidingen en tools voor je interne HR-team. Dit kan hen helpen efficiënter en effectiever te werken. Heb je nog geen corporate recruiter? Dan kan ons Rec2Rec team je daarbij helpen.
Recruitment Software: Gebruik geavanceerde wervingssoftware om je interne processen te optimaliseren en automatiseren.
Interim Recruitment: Overweeg het inhuren van interim recruiters of recruitment agencies voor specifieke projecten zonder een langdurige verplichting aan te gaan.
Conclusie
Hoewel Recruitment Process Outsourcing (RPO) tal van voordelen biedt, is het niet altijd de juiste oplossing voor iedere organisatie. Het mogelijke verlies van bedrijfscultuur, minder controle, hoge initiële kosten, afhankelijkheid van een externe partner en mogelijke interne weerstand zijn belangrijke uitdagingen om te overwegen.
Voordat je besluit om met een RPO-provider in zee te gaan, is het cruciaal om de specifieke behoeften en omstandigheden van je bedrijf zorgvuldig te evalueren. Door een weloverwogen keuze te maken, kun je de wervingsstrategie kiezen die het beste past bij jouw organisatie.
Dus, waarom zou je niet kiezen voor RPO? Omdat het simpelweg niet altijd de perfecte oplossing is. Denk goed na en kies zorgvuldig een aanpak die jouw bedrijf het meest ten goede komt.
Wil je verschillende recruitment oplossingen vergelijken?
Bekijk dan onze recruitment keuzehulp. In een oogopslag de belangrijkste verschillen.