Zo, je bent nu goed voorbereid en kunt met een gerust hart het sollicitatiegesprek met je kandidaat-recruiter in. Maar welke sollicitatievragen stel je om 100% zeker te zijn van de optimale match? Kort gezegd: focus op de persoon! De ‘harde’ feiten heb je al lang uit het cv gehaald. Toch? Okay, je kunt deze tijdens het gesprek nog even checken en ongetwijfeld komen ze vanzelf wel ter sprake.
Maar waar het echt om gaat? De persoonlijkheid: daarin zit ‘m de crux. Hoe krijg je hier een goed beeld van bij je toekomstige ambassadeur en het visitekaartje van je organisatie richting de arbeidsmarkt? En dan richten we ons nu even op de meer ervaren recruiter. Dit is onze top 10 sollicitatievragen:
- Heb je zelf op voorhand (nog) vragen? Gevoelsmatig misschien een logische vraag om aan het einde van het gesprek te stellen, maar probeer ‘m eens als aftrap. Je zult versteld staan van de informatie die het direct over de persoonlijkheid, instelling en houding van je potentieel toekomstige recruiter oplevert.
- Wat viel je op in ons sollicitatieproces tot nu toe en wat zou je zelf anders doen? Niet alleen handig voor jezelf om te weten, maar het geeft je ook een beeld van het kritisch en adviserend vermogen van je kandidaat.
- Waarom heb je ervoor gekozen als recruiter aan de slag te gaan en hoe lang wil je dit werk nog doen? Misschien een redelijk confronterende vraag, maar wel een prima manier om inzicht te krijgen in de drijfveren van je kandidaat en de verwachtingen voor de toekomst helder te stellen.
- Waar haal jij de meeste voldoening uit in je rol als (corporate) recruiter? Ook het antwoord hierop geeft inzicht in de drijfveren van je kandidaat.
- Hoe ga je om met kandidaten die een baan niet krijgen? Een vraag die een goed beeld geeft van inlevingsvermogen, zorgvuldigheid en professionaliteit.
- Je hebt vast weleens te maken gehad met een lastige stakeholder binnen een organisatie (bijvoorbeeld iemand in de directie). Heb je hiervan een concreet voorbeeld en hoe ben je daar toen mee omgegaan? In een oogwenk weet je hoe je kandidaat staat in stakeholdermanagement, lastige situaties oplost en omgaat met complexe persoonlijke verhoudingen.
- Wat zijn je belangrijkste kwaliteiten en wat je verbeterpunten? Is je toekomstige recruiter zelfkritisch en bereid hier open over te zijn? Na deze vraag weet je het.
- Wat doe je om jezelf te blijven ontwikkelen in je vak en wat verwacht je hierin van ons? Blijven leren en ontwikkelen is natuurlijk voor iedereen belangrijk. Zeker voor een recruiter die meegroeit met je organisatie. Is persoonlijke ontwikkeling een belangrijk onderwerp voor je kandidaat en heeft hij of zij nagedacht over de ambities op dit vlak in de nieuwe baan?
- Welke bedrijfscultuur spreekt jou het meeste aan en waarom? Niet geheel onbelangrijk dat de ambassadeur van je organisatie richting arbeidsmarkt past in je bedrijfscultuur, hierover nadenkt en deze ook op een overtuigende manier over kan en wil dragen aan je toekomstige medewerkers.
- Hoe denk jij dat kandidaten, collega’s en stakeholders uit je vorige/huidige baan zich jou zullen herinneren? Misschien heb je wel referenties opgevraagd van je kandidaat-recruiter. Maar laat het je toekomstige recruitment-collega zelf maar eens vertellen! Ongetwijfeld verhelderend.
Een mooi rijtje sollicitatievragen. Niet waar? We weten zeker dat je met deze Top 10 een goed beeld krijgt van de persoonlijkheid van een cruciale nieuwe medewerker. En zo voor jouw organisatie de perfecte (corporate) recruiter kiest.
Geschreven door Sebastiaan van den Meiracker, Recruitment Specialist en Fleur Aalbrecht, Recruitment Manager bij Timetohire.