Als Rec2rec Recruitment Consultants hebben wij er dagelijks mee te maken: recruitmentbureau’s die Angelsaksisch zijn ingericht, wat betekent dat er veel managementlagen zijn en daardoor een hiërarchische bedrijfsstructuur- en cultuur heerst. Professor Alfred Kleinknecht, econoom aan de TU Delft, concludeerde dit ook in zijn onderzoek en daarbij vond hij dat dit hand in hand gaat met lagere groei van de productiviteit op werk. Dat kan anders! Zo ook de overtuiging van Edwin de Jonge, één van de oprichters van Timetohire: ‘’Ik geloof dat zelfsturing in het dna van ieder mens zit. Onze sociale coëfficiënt zorgt dat we afstemmen/ communiceren en belangen inzichtelijk maken. Als die balans goed is, zijn we mens. Een blij mens.’’ En volgens professor Kleinknecht dus ook een productief mens.
Niet geheel een verrassing dus dat we bij Timetohire zelfsturend zijn. Er zijn geen managementlagen en er wordt niet van “boven af” verteld wat, hoe en wanneer je het moet doen. Het is volledig aan jou! Voorwaarde hierbij is dat je fikst wat er gefikst moet worden. Om te slagen in deze vrijheid is het key dat je de bijbehorende verantwoordelijk pakt en draagt en de discipline hebt om te DOEN. Ondanks dat het mogelijk in ieders DNA zit om op deze manier te werken, neemt dat niet weg dat het uitdagend kan zijn. Lees hier waarom Jeroen nog elke dag nog met veel plezier naar zijn werk gaat.
Omdat we bij Timetohire samen succesvol willen zijn, vinden we het waardevol om vooraf een selectie te kunnen maken van welke mensen, of welke persoonlijkheidskenmerken, goed kunnen werken zonder van “boven af” gegeven structuur, maar vooral ook gelukkig worden (of blijven;)) van zelfsturing. Bovendien kunnen we zo ook beter inschatten of en hoe we je hierbij kunnen helpen om het beste tot je recht te komen in je werk als Recruitment Specialist. Na wat onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken in combinatie met zelfsturing vonden we dat 3 van de “Big Five Personality Traits”, èèn van de bekendste persoonlijkheidsassessments, een verband hebben met zelfsturing.
Een hogere score op “extraversie” en “consciëntieusheid” van de Big Five hangen samen met beter functioneren bij zelfsturing, evenals een lagere score op “neurotisicme”. Om het wat duidelijker te maken: doelmatigheid, zelfdiscipline, sociaal zijn, avontuur, weinig schroom, structuur en ambitie zijn kenmerken van mensen die waarschijnlijk goed presteren bij zelfsturing. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat zelfsturing zelfs stress kan opleveren bij mensen die een omgekeerd score-patroon laten zien. Daarnaast hangt EQ, eerder dan IQ, ook samen met zelfsturing. Wat EQ nou is? Je kunt hierbij denken aan sociale vaardigheden, motivatie, empathie, zelfbewustzijn en zelfregulatie. Mensen met een hoger EQ zijn bijvoorbeeld goed in het reguleren van hun eigen emoties en denkpatronen, onderkennen gemakkelijker andermans emoties en denkpatronen en hebben efficiëntere interacties met anderen.
Door te gaan werken met een assessment welke ons data geeft over de competenties en persoonlijkheidskenmerken die een voorspellende waarde hebben m.b.t. zelfsturing willen we gaan werken aan het optimaliseren van de quality of hire. Zo kan data gedreven recruitment ook in deze vorm haar steentje bijdragen! Hierbij hechten we vooral belang aan de ondersteunende aard van het assessment, zodat we het als aanvulling op de gesprekken zien. De menselijke en persoonlijke interactie vinden we nog steeds heel erg leuk en dat zal ook niet veranderen! Spreken we jou binnenkort over je ambities? Check hier onze werkenbij-pagina.
Over de Auteur:
Eveline van Kempen is Recruitment Specialist bij Timetohire -The Recruitment Success Company. Ze is gespecialiseerd in Sourcing en het toepassen van Data binnen Recruitment. Vanuit haar expertise schreef ze onder andere ook blogs als: Ruimte voor EQ binnen de Quality of Hire, Psychologie van het thuiswerkgeluk en Succesvol Sourcen op LinkedIn.