Maak van Referral Recruitment een succes

Door Fanny Struikenkamp

Het is een steeds vaker gehoorde term in ons mooie vak: Referral Recruitment. Maar wat weten we hier eigenlijk al van?

Enkele Feiten

  • 30% van de baanwisselingen in NL worden teweeggebracht door Referral Recruitment.
  • 27% van de aannames via Referral Recruitment is een outperformer. Dit ist.o.v 25% van hires via LinkedIn.
  • 89% van de bad hires zijn het resultaat van een culturele misfit.
  • 46% van de hires via Referral Recruitment tegenover 33% van de hires viade eigen website blijven langer dan een jaar in dienst.

De Voordelen

Als je bedenkt hoeveel tijd je als recruiter kwijt bent aan het zoeken naar jouw perfecte kandidaat, realiseer je je al snel dat dit een heel waarde volle manier is om jouw team uit te breiden. Daarnaast word je hierdoor in staat gesteld passieve kandidaten te bereiken die niet zomaar in beweging komen. Om daar op door te gaan…

  • Een bad hire kost gemiddeld rond de €10.000,- Dat zijn bedragen om serieus te nemen en is het dus absoluut waard om tot een minimum te beperken.

Een simpel rekensommetje laat zien dat dat erg voordelig kan zijn! Het onboarden van nieuwe collega’s kost tijd en is daarmee een investering. Het is dus waardevol als de gemaakte matches vruchtbaar genoeg zijn omna een jaar nog steeds te floreren.

Binnen Timetohire

Als we kijken naar onze eigen ervaring met Referral Recruitment komen decijfers aardig overeen. Vorig jaar hebben wij 38% van onze hires te dankenaan Referral Recruitment.Dat heeft ons veel tijd bespaard en de authenticiteit van onze bedrijfscultuur, waar wij hard voor werken, versterkt. Eerlijkheidshalve is uiteraard niet vanzelfsprekend dat alle collega’s hieropdagelijkse of zelfs wekelijkse basis mee bezig zijn. Het is immers niet hun “core business”. Het is daarom voor iedere Corporate Recruiter van groot belang dit met regelmaat onder de aandacht wordt gebracht (en gehouden). Hierin kan jeop verschillende manieren ondersteund worden, maar hoe?

Tools

Het aanbod via Google was overweldigend, maar als startup zijn we gewend om hier een weg doorheen te banen. We zijn begonnen met het definiëren waarvoor wij deze tool willen gebruiken en kwamen hier twee doelen uit naar voren: (1) tijdsbesparing voor Corporate Recruitment en (2) het continu aanjagen van de collega’s. Op basis hiervan hebben we 2 leveranciers geselecteerd om het gesprek mee aan te gaan. Alleen zouden deze tools niet per se volstaan voor onze specifieke vraag. Wat blijkt namelijk?

Het inzetten van referral tooling werkt geweldig voor grotere bedrijven die ook in grotere getalen mensen aannemen (high-volume recruitment). Dan koppel je de referral tool aan je ATS en bespaart het de Corporate Recruiter tijd in het op de hoogte houden van collega’s, toekennen van rewards en een deel van de pre-selectie kan worden overgeslagen. Echter voor het bewaken van de continuïteit, blijft Corporate Recruitment de belangrijkste aanjager. Met onze (ca.) 150 sollicitanten per jaar is de tijdsbesparing niet dusdanig significant en zou het daardoor toch niet de moeite waard zijn om te investeren in een tool. Jammer natuurlijk, want wij zijn er niet vies van om tools in te zetten om ons werk makkelijker en efficiënter te maken.

Wat wel sterk werd aangeraden wordt bij het schrijven van een Referral Recruitment programma, is het spelelement. Dit zorgt er namelijk voor datcollega’s betrokken blijven. Het is natuurlijk ook een stuk leuker om aangejaagd te worden in competitievorm waarbij er mooie prijzen te winnen zijn.

Conclusie

Als wij groots willen inzetten op Referral Recruitment, zal het corporate recruitment team vooral zelf hard voor moeten lopen. Gelukkig staat onze bedrijfscultuur het ons toe om snelle gympen aan trekken en hebben wij het plan de champagne (dit gebruik je wanneer je weet dat het een succes wordt) uitgerold en ingevoerd

De Gouden regels

De gouden regel voor bij Time to Hire als het gaat om referrals is: Wij nodigen ze te allen tijde uit voor een gesprek!
Om ons succes met Referral Recruitment te waarborgen hebben wij, naast een financiële beloning, een puntensysteem opgezet. Voor het aandragen van een referral krijg je punten, evenals voor iedere stap van het proces welke deze kandidaat doorloopt. Met 10 punten mag je draaien aan ons “Rad van Referral”. Dat is al leuk om te doen, maar de prijzen liegen er ook niet om: een nieuwe fiets, een polaroid camera of een groener dan groene nieuwe huisplant. En daar blijft het niet bij! De verdiende punten lopen door gedurende het kwartaal. Zo draai je wellicht niet alleen meerdere keren aan het Rad van Referral, maar maak je ook kans op de kwartaalprijzen. Als je jouw collega’s voorblijft maak je kan op een koptelefoon of zelfs een dik festival of concert ticket naar keuze met een +1. Dat moet toch aanzetten tot graven in het netwerk zou je denken. En dat klopt!

Er worden bij ons steeds referrals aangedragen en daar zijn we ontzettend blij mee. Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur, ons referralprogramma of gewoon kennis maken? Neem contact op en wij zetten jouw koffie alvast klaar!

Niks willen missen?

Blijf op de hoogte

Wij delen graag onze inzichten uit de recruitment wereld met je. Schrijf je in en ontvang af en toe onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen!...

Meld je aan